Είναι πάρα πολλά αυτά, που μπορεί να δει κάποιος στη Λαμία, για να χωρέσουν σε μια μέρα. Ωστόσο, σε περιστάσεις κατά τις οποίες ο χρόνος πιέζει, είναι δυνατόν να πάρετε μια πρώτη γεύση της ευρύτερης περιοχής του Δήμου. Αρκεί, φυσικά, να ξυπνήσετε νωρίς και να έχετε διάθεση για περιήγηση.

Αρχίστε την περιπλάνησή σας από την κεντρική πλατεία της πόλης, την Πλατεία Ελευθερίας. Αφήστε το αυτοκίνητό σας και περπατήστε στα πλακόστρωτα στενά της πόλης. Επισκεφθείτε τη Δημοτική Πινακοθήκη Αλ.Κοντόπουλος στην οδό Αινιάνων 6. Στη συνέχεια ακολουθήστε τους πεζόδρομους της πόλης, για να φθάσετε στο κενοτάφιο του Αθανασίου Διάκου, στην οδό Καλύβα-Μπακογιάννη λίγα μέτρα από το κέντρο. Ακριβώς δίπλα, εάν επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τα ήθη και έθιμα της περιοχής στους τρείς ορόφους εκθεμάτων, που διαθέτει.

Ακολουθώντας τις πινακίδες, μπορείτε να ανηφορίσετε μέσα από τα στενά της παλιάς Λαμίας, στο ψηλότερο σημείο της πόλης, το Κάστρο, που είναι χτισμένο από τον 5ο αιώνα π.Χ. Περιηγηθείτε στον περίβολό του και θαυμάσετε τη θέα, αγναντεύοντας τις οροσειρές της Οίτης του Καλλιδρόμου, της Γκιώνας, του Παρνασσού και της Όθρυος. Ξεκουράστε το βλέμμα σας στο μυχό του Μαλιακού κόλπου. Μέσα στο Κάστρο λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Τα ευρήματά του καλύπτουν την εικόνα της ιστορίας της περιοχής από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή.

Κατηφορίζοντας, θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε το σημαντικότερο μετά το Κάστρο αρχαιολογικό μνημείο, την εκκλησία της Αρχοντικής, χτισμένη από το 1760.

Επιστρέψτε στο κέντρο της πόλης, ξεκουραστείτε και απολαύσετε τοπικές λιχουδιές στα περίφημα ψητοπωλεία και ουζερί. Στην πλατεία Λαού θα βρείτε κρύο νερό να ξεδιψάσετε και να δείτε από κοντά το άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη.

Εάν έχετε στη διάθεσή σας άλλο χρόνο, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα μια επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορικής ενημέρωσης Θερμοπυλών (ΚΙΕΘ), χώρος της πρώτης αρχαίας Αμφικτυονίας. Βρίσκεται στις Θερμοπύλες, δεκαοκτώ χλμ. από το κέντρο της πόλης, δίπλα από το μνημείο του Λεωνίδα. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν γύρω από τα ιστορικά γεγονότα μέσω πλοήγησης σε ψηφιακά «τραπέζια» πληροφοριών, αλλά και παρακολουθώντας video τρισδιάστατης τεχνολογίας γύρω από την μάχη των Θερμοπυλών. Κατά τη μετάβασή σας στο ΚΙΕΘ, κάντε μια στάση στο σημείο, όπου έγινε η μάχη της Αλαμάνας ανάμεσα στους Τούρκους του Ομέρ Βρυώνη και τον Αθανάσιο Διάκο με τα πρωτοπαλίκαρά του.

Για το βράδυ, προτείνουμε μια βόλτα σε κάποια από τις γραφικές ταβέρνες, που βρίσκονται στα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου και για τους μεταμεσονύκτιους τύπους ένα από τα πολλά club, που λειτουργούν στην πόλη.